Linsegryte

Linser er en god kilde til proteiner og gjør deg behagelig mett. Belgvekster er ulike på smak, så gjør deg kjent med de ulike variantene og velg de du foretrekker i denne gryten.

40-60 minutter

Ingredienser

Denne oppskriften tilsvarer 2 porsjoner

  • 1 boks røde eller gule linser
  • 1 løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket eller revet
  • 1 ts spisskummen, malt
  • 0,5 chili, finhakket eller i tynne skiver (kan sløyfes)
  • 2 ts garam masala
  • 0,5 ts gurkemeie
  • 1 ss ingefær, finhakket eller revet
  • 0,5 boks med hakkede tomater
  • 1 dl vann
  • 0,5 dl lett matfløte, kaffefløte eller melk
  • 1 tomat, grovhakket
  • Litt lime- eller sitronsaft
  • 1 ss rapsolje (til steking)

Slik gjør du

  1. Fres løk og hvitløk i rapsolje på middels høy varme til løken blir gyllen og myk.
  2. Ha spisskummen, chili, garam masala og gurkemeie over i løken.
  3. La det frese et par minutter før du tilsetter ingefær og rør underveis.
  4. Tilsett linser, fløte/melk, hakkede tomater og vann, rør godt og la det koke opp på middels høy varme.
  5. Senk temperaturen og la det småkoke til linsene er møre i omkring 30-40 minutter.
  6. Husk å rør underveis og tilsett mer vann dersom konsistensen blir for tykk.
  7. Ha i de grovhakkede tomatene og smak til med salt og litt lime eller sitronsaft.

Tips

  • Lag gjerne dobbel porsjon, slik at du får brukt opp boksen med hakkede tomater. Linsegryta holder seg noen dager i kjøleskapet, eller den kan fryses.
  • Legg til eller trekk fra ingredienser etter hva du har tilgjengelig.
  • Fløte/melk kan eventuelt erstattes med en god klatt lett crème fraîche for en rundere smak. Kokos- og annen plantemelk er melkefrie alternativer.
  • Krydderne, chili og ingefær kan erstattes med karripasta (red curry paste) etter smak og litt grønnsaksbuljong.

Forslag til tilbehør

  • Server som den er, eller velg tilbehør etter preferanse. Grovt brød, grove rundstykker eller fullkornsris passer bra.
  • Andre alternativer er friske urter (koriander eller mynte), spinat, chutney, kokt blomkål eller brokkoli.