
Linser er en god kilde til proteiner og gjør deg behagelig mett. Belgvekster er ulike på smak, så gjør deg kjent med de ulike variantene og velg de du foretrekker i denne gryten.
40-60 minutter
Ingredienser
Denne oppskriften tilsvarer 2 porsjoner
- 1 boks røde eller gule linser
- 1 løk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket eller revet
- 1 ts spisskummen, malt
- 0,5 chili, finhakket eller i tynne skiver (kan sløyfes)
- 2 ts garam masala
- 0,5 ts gurkemeie
- 1 ss ingefær, finhakket eller revet
- 0,5 boks med hakkede tomater
- 1 dl vann
- 0,5 dl lett matfløte, kaffefløte eller melk
- 1 tomat, grovhakket
- Litt lime- eller sitronsaft
- 1 ss rapsolje (til steking)
Slik gjør du
- Fres løk og hvitløk i rapsolje på middels høy varme til løken blir gyllen og myk.
- Ha spisskummen, chili, garam masala og gurkemeie over i løken.
- La det frese et par minutter før du tilsetter ingefær og rør underveis.
- Tilsett linser, fløte/melk, hakkede tomater og vann, rør godt og la det koke opp på middels høy varme.
- Senk temperaturen og la det småkoke til linsene er møre i omkring 30-40 minutter.
- Husk å rør underveis og tilsett mer vann dersom konsistensen blir for tykk.
- Ha i de grovhakkede tomatene og smak til med salt og litt lime eller sitronsaft.
Tips
- Lag gjerne dobbel porsjon, slik at du får brukt opp boksen med hakkede tomater. Linsegryta holder seg noen dager i kjøleskapet, eller den kan fryses.
- Legg til eller trekk fra ingredienser etter hva du har tilgjengelig.
- Fløte/melk kan eventuelt erstattes med en god klatt lett crème fraîche for en rundere smak. Kokos- og annen plantemelk er melkefrie alternativer.
- Krydderne, chili og ingefær kan erstattes med karripasta (red curry paste) etter smak og litt grønnsaksbuljong.
Forslag til tilbehør
- Server som den er, eller velg tilbehør etter preferanse. Grovt brød, grove rundstykker eller fullkornsris passer bra.
- Andre alternativer er friske urter (koriander eller mynte), spinat, chutney, kokt blomkål eller brokkoli.