Frisk sjøsalat

Disse friske fiskesalatene gjør det enkelt å spise av regnbuen! Du kan følge oppskriftene nedenfor, eller bruke det du har av grønnsaksrester i kjøleskapet. Da kan du redusere matsvinn, slik at retten er bra både for deg, for lommeboka og for kloden!

20 minutter

Ingredienser

Denne oppskriften tilsvarer 1 porsjon

Fiskepinner:

  • 5 fiskepinner, i terninger eller hele
  • 1 porsjon fullkornsris
  • 0,5 avokado, i små terninger eller skiver
  • 0,25 pose sukkererter, i tynne strimler
  • 1 neve salat (hjertesalat, isbergsalat, spinat, ruccola)
  • 0,5 reddiker, i tynne skiver

Laks:

  • 1 laksefilet, i terninger
  • 1 porsjon fullkornsris
  • 0,5 avokado, i små terninger eller skiver
  • 0,25 mango, i små terninger eller skiver
  • 0,25 pose sukkererter, i tynne strimler
  • 0,5 ss syltet rødløk

Scampi eller reker:

  • 125 g scampi eller reker
  • 1 porsjon fullkornsris
  • 0,5 avokado, i små terninger eller skiver
  • 0,25 mango, i små terninger eller skiver
  • 1 neve salat (hjertesalat, isbergssalat, spinat, ruccola)
  • 0,5 cm chili, i tynne strimler
  • 0,5 ts ingefær
  • 4 cm agurk, i små terninger

Slik gjør du

  1. Kok risen som anvist på pakningen.
  2. Fiskepinner: Varm fiskepinne som anvist på pakningen. Fiskepinner er det billigste alternativet. Laks: Stek laksen til den er gjennomstekt eller skjær opp rå laks i passe store biter. Scampi/reker: Stek scampi eller reker i en stekepanne et par minutter på hver side (ikke stek for lenge, da blir de seige).
  3. Kutt opp grønnsakene som beskrevet i ingredienslista.
  4. Legg risen i bunnen av en bolle, legg de ferdigkuttede grønnsakene i bollen, sammen med enten fiskepinner, laks eller scampi/reker og server med valgt marinade/saus.

Marinade/saus

Chilimajones:

  • 1 ss lettrømme
  • 0,25 ts sriracha-saus eller chilipaste

Ponzusaus:

  • 2 ss soyasaus
  • 0,25 lime (saften)
  • 1 ts sukker
  • 0,5 fedd hvitløk, finhakket
  • 0,5 cm chili, raspet eller finhakket
  • 1 ts riseddik (kan sløyfes)
  • 0,5 ts sesamfrø (kan sløyfes)

Ingefær- og chilimarinade:

  • 1 ts ingefær, finhakket
  • 0,5 cm chili, finhakket
  • 0,5 fedd hvitløk, finhakket
  • 0,5 ss rapsolje
  • 1 ts limesaft

Tips

  • Hvis du ikke har tid eller mulighet til å lage sausen/marinaden selv, så finnes det ferdig-varianter av alle tre sausene/marinadene i dagligvarebutikken.
  • Ønsker du å lage fiskepinner fra bunnen av, kan du følge fremgangsmåten forklart her.
  • Mango og avokado er ikke blant de mest bærekraftige fruktene/grønnsakene, så vil du tenke miljø, kan du gjerne finne mer lokale alternativer som du liker.
  • Mattilsynet anbefaler å gi importerte sukkererter et oppkok (forvelle) før de spises, for å unngå mulig smitterisiko. Kjøl ned i iskaldt vann, så holder de seg sprø,