
Disse friske fiskesalatene gjør det enkelt å spise av regnbuen! Du kan følge oppskriftene nedenfor, eller bruke det du har av grønnsaksrester i kjøleskapet. Da kan du redusere matsvinn, slik at retten er bra både for deg, for lommeboka og for kloden!
20 minutter
Ingredienser
Denne oppskriften tilsvarer 1 porsjon
Fiskepinner:
- 5 fiskepinner, i terninger eller hele
- 1 porsjon fullkornsris
- 0,5 avokado, i små terninger eller skiver
- 0,25 pose sukkererter, i tynne strimler
- 1 neve salat (hjertesalat, isbergsalat, spinat, ruccola)
- 0,5 reddiker, i tynne skiver
Laks:
- 1 laksefilet, i terninger
- 1 porsjon fullkornsris
- 0,5 avokado, i små terninger eller skiver
- 0,25 mango, i små terninger eller skiver
- 0,25 pose sukkererter, i tynne strimler
- 0,5 ss syltet rødløk
Scampi eller reker:
- 125 g scampi eller reker
- 1 porsjon fullkornsris
- 0,5 avokado, i små terninger eller skiver
- 0,25 mango, i små terninger eller skiver
- 1 neve salat (hjertesalat, isbergssalat, spinat, ruccola)
- 0,5 cm chili, i tynne strimler
- 0,5 ts ingefær
- 4 cm agurk, i små terninger
Slik gjør du
- Kok risen som anvist på pakningen.
- Fiskepinner: Varm fiskepinne som anvist på pakningen. Fiskepinner er det billigste alternativet. Laks: Stek laksen til den er gjennomstekt eller skjær opp rå laks i passe store biter. Scampi/reker: Stek scampi eller reker i en stekepanne et par minutter på hver side (ikke stek for lenge, da blir de seige).
- Kutt opp grønnsakene som beskrevet i ingredienslista.
- Legg risen i bunnen av en bolle, legg de ferdigkuttede grønnsakene i bollen, sammen med enten fiskepinner, laks eller scampi/reker og server med valgt marinade/saus.
Marinade/saus
Chilimajones:
- 1 ss lettrømme
- 0,25 ts sriracha-saus eller chilipaste
Ponzusaus:
- 2 ss soyasaus
- 0,25 lime (saften)
- 1 ts sukker
- 0,5 fedd hvitløk, finhakket
- 0,5 cm chili, raspet eller finhakket
- 1 ts riseddik (kan sløyfes)
- 0,5 ts sesamfrø (kan sløyfes)
Ingefær- og chilimarinade:
- 1 ts ingefær, finhakket
- 0,5 cm chili, finhakket
- 0,5 fedd hvitløk, finhakket
- 0,5 ss rapsolje
- 1 ts limesaft
Tips
- Hvis du ikke har tid eller mulighet til å lage sausen/marinaden selv, så finnes det ferdig-varianter av alle tre sausene/marinadene i dagligvarebutikken.
- Ønsker du å lage fiskepinner fra bunnen av, kan du følge fremgangsmåten forklart her.
- Mango og avokado er ikke blant de mest bærekraftige fruktene/grønnsakene, så vil du tenke miljø, kan du gjerne finne mer lokale alternativer som du liker.
- Mattilsynet anbefaler å gi importerte sukkererter et oppkok (forvelle) før de spises, for å unngå mulig smitterisiko. Kjøl ned i iskaldt vann, så holder de seg sprø,
